16 sty 2013

czekoladowe cupcake z malinami

cupcake ,czyli z holenderskiego na nasze tradycyjne muffinki sa tak samo mocno zakorzenione w holenderskim menu jak stamppot , czy frikandel. Wiatraki uwielbiaja slodkie babeczki-najlepiej  ze smietana (zreszta tu wszystkie ciasta zawieraja smietane) kremowke oczywiscie.  Przygotowalam dzisiaj cupcake z bardzo prostego przepisu -dostalam od kolezanki z pracy.a o to on : 
340 g maki

3-4 lyzki kakao

3/4 szklanki cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

szczypta soli

2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mleka

2 jajka

90 ml oleju

1 sloiczek malin w syropie




przygotujcie sobie 2 miski. Do jednej wsypcie wszystkie suche skladniki , a do drugiej mokre (mleko , olej ,jajka).Suche skladniki wymieszajcie, z mokrymi zrobcie tak samo . polaczcie wszystko razem i dokladnie wymieszajcie powstajace ciasto..Teraz czas aby przelozyc mase do foremek-ja nakladam zawsze duza lyzka..Na sama gore kazdej myffiny polozcie po 3-4 malinki (odcedzone!) i pieczcie w nagrzanym piekarniku (180-200 stopni) okolo 20 minut. przepis banalnie prosty i szybki. Zycze smacznego.








2 komentarze:

  1. dobrze mieć takie maliny w słoiku, muszę poszukać, może jeszcze nam zostały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja kupilam w sklepie :) niestety babcine zapasy na ten rok zostaly juz skonsumowane ... pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń