26 sty 2013

pieczona ryba z warzywami.





O zaletach ryb nie trzeba duzo pisac. bo kazdy wie, ze sa bardzo zdrowe i smaczne.
Najczesciej sa smazone w panierce na patelni. ale ilez to mozna jesc to samo?
moja propozycja na rybke jest bardzo smaczna, lekka i co najwazniejsze- nie trzeba smazyc :)




co potrzeba :
4-6 filetow z ryby (ja mialam mintaja )
1 opakowanie mrozonych warzyw ( marchewka, brokuly,kalafior)
1 mala czerwona cebula
2 zabki czosnku
sol,pieprz
1 szklanka startego zoltego sera
1 opakowanie smietany ( moja miala 7% )





warzywa podsmazyc na oliwie , posolic , popieprzyc .dodac zmiazdzony czosnek poddusic okolo 5 minut. W foremce , lub naczyniu zaroodpornym ulozyc rozrozone ryby.posolic popieprzyc , posypac polowa zoltego sera. na to wylozyc podsmazone warzywa i posypac resztka sera. na koniec wylac na calosc smietane . przykryc folia aluminiowa.taka rybke pieczemy ok. pol godzinki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


2 komentarze:

  1. Chyba jeszcze nie robilam ryby zapiekanej z serem...fajny pomysl:)

    OdpowiedzUsuń
  2. to tez byl moj pierwszy raz. ale jaka smaczna wyszla! mmmm..... :)

    OdpowiedzUsuń